Talen

Voordelen van asuitlijning


Al ruim 200 jaar worden machines uitgelijnd.

De redenen waren niet altijd duidelijk, maar in de moderne wereld is de noodzaak van uitlijning algemeen bekend. Met de hedendaagse, geoptimaliseerde machines is uitlijning een belangrijk deel van het dagelijks onderhoudswerk. Machines moeten continu werken met een minimum aan onderbrekingen.

Als een machine uitvalt, veroorzaakt dat rampzalig productieverlies. Bijna 50% van alle machine-uitval wordt veroorzaakt door verkeerde uitlijning.

Asuitlijning kan met verschillende gereedschappen worden uitgevoerd. De meest simpele manier is om een liniaal over twee koppelinghelften te leggen en op het oog uit te lijnen. Het resultaat is niet erg nauwkeurig en is zeer afhankelijk van de operator. Een beter resultaat kan worden bereikt met gebruik van mechanische meetklokken. Een vaardige en ervaren operator kan goede en betrouwbare metingen verkrijgen. Hiervoor is echter tijd en geduld nodig.

Een veel gemakkelijkere en uiterst nauwkeurige manier is om uitlijnsystemen op basis van laser te gebruiken. Deze vereisen geen speciale vaardigheden en leveren nauwkeurige en betrouwbare resultaten.